Als je een erfenis zuiver aanvaardt, krijg je niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden. Als de bezittingen méér waard zijn dan de schulden, is dat geen probleem. Je kunt de schulden dan uit de erfenis betalen. Wat er overblijft, is vervolgens van jou. (Al moet je soms nog wel erfbelasting betalen.)
Maar als de schulden niet betaald kunnen worden uit de opbrengst van de bezittingen, ben jij aansprakelijk voor het tekort! Dat betekent dat de deurwaarder bij jou kan aankloppen voor schulden die je hebt geërfd.
Gelukkig is er een manier om dat te voorkomen. Je kunt de nalatenschap namelijk ook beneficiair aanvaarden. Je mag dan eerst een overzicht maken van de bezittingen en de schulden. Blijkt dat de nalatenschap negatief is, dan moet je de bezittingen te gelde maken om de schulden zoveel mogelijk te betalen. Maar je wordt dan niet aansprakelijk voor het tekort. Mits je de erfenis vereffent volgens de wettelijke regels. Is de nalatenschap positief, dan is alles was er overblijft gewoon voor jou.
Maar let op! Als je eenmaal bezittingen hebt verkocht of weggegeven, kun je de erfenis niet meer beneficiair aanvaarden. Tenzij de kantonrechter daar toestemming voor geeft, maar dat gebeurt niet vaak.
Weet je zeker dat de erfenis negatief is, dan kun je de erfenis ook verwerpen. Je krijgt dan geen bezittingen en ook geen schulden. Het testament, en anders de wet, bepaalt wie in dat geval jouw plaats als erfgenaam inneemt.
Als erfgenaam heb je dus drie mogelijkheden:
(1) De nalatenschap zuiver aanvaarden. Je bent aansprakelijk voor het tekort als de nalatenschap negatief blijkt te zijn.
(2) De nalatenschap beneficiair aanvaarden. Je moet de opbrengst van de bezittingen volgens de wettelijke regels verdelen onder de schuldeisers, maar je bent niet aansprakelijk als de nalatenschap negatief blijkt te zijn.
(3) De nalatenschap verwerpen. Je erft dan geen bezittingen en ook geen schulden. Je hoeft dan verder niks te doen.
Om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden of te verwerpen, moet je een verklaring ondertekenen bij de rechtbank. Dat kun je ook via een notaris regelen.
Twijfel je? Laat je dan altijd adviseren door een notaris, een erfrechtadvocaat of iemand anders die veel verstand heeft van erfenissen.
Het doel van deze video is om in begrijpelijke taal algemene voorlichting te geven over het Nederlandse erfrecht. Daarom zijn nuances achterwege gelaten. Deze video is dus niet bedoeld ter vervanging van een persoonlijk advies door een deskundige! De maker aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van eventuele onjuistheid of onvolledigheid van deze video. De tekst is geschreven door Martijn van Valburch, die het auteursrecht heeft © 2024, en voorgelezen met artificial intelligence.